Ahojte:)

Moja kariéra ako PPC Junior stážistka vo firme PTA Group sa začala 23. júla 2017. Stáž som absolvovala v rámci môjho bakalárskeho ročníka na vysokej škole v Dánsku, kde študujem marketing manažment. Mojím cieľom bolo nájsť takú stáž, kde by som sa mohla zaoberať online marketingom a získať skúsenosti v rámci neho, taktiež po troch rokoch strávených v zahraničí som chcela stráviť viac času aj s rodinou, s ktorou som sa vídala dovtedy iba 3krát do roka na pár týždňov.

Voľnú pozíciu stážistu som našla v agentúre PTA Group, kam som po pár dňovom uvažovaní poslala svoj životopis s motivačným listom. Na môj email reagovali rýchlo, ani som sa nenazdala a som sedela pred počítačom a absolvovala skype meeting s „pánom Michalom Kubom“ (dnes už iba Mišo 😀 ). Na danú pozíciu som bola nakoniec prijatá a vybavovačky ohľadom vrátenia sa na Slovensko sa mohli začať.

foto

Moje orientačné schopnosti sú na bode mrazu, preto som sa veľmi potešila, že firma sa nachádza v blízkosti hlavnej vlakovej stanice a cestu do práce viem absolvovať aj pešo. Môj prvý dojem z firmy bol veľmi pozitívny, ale takisto som mala pocit, že ani netuším do čoho idem. Online marketingom som sa počas štúdia zaoberala iba veľmi málo, mala som spravené 2 Google certifikáty a vedela som iba základy z AdWords-u a Analytics-u a taktiež moja jediná skúsenosť so social media bola skrz denného používania Facebooku a Instagramu. Veľmi pozitívne ma prekvapilo, že v PTA Group mali vypracovaný plán pre stážistov na dva mesiace, tým pádom som mala presne určené ciele a tasky, ktoré musím zvládnuť na určitý deadline.

Prvé dni prebehli samoštúdiom, počas ktorého som si pozrela videá a rôzne tutorialy ako narábať s nástrojmi Google a ako to vlastne celé funguje – bidding stratégie, zhody kľúčových slov, kvality skóre, ETA reklamy atď. Počas prvých týždňov som sa naučila základné funkcie AdWords a Analytics a robila týždenné a mesačné reporty pre klientov, ktoré mi spočiatku trvali dlhšie a neboli bezchybné, ale vždy mi bolo všetko vysvetlené a ukázané ako sa to správne má robiť.
Ďalej som sa zaoberala výskumom kľúčových slov a rozdelením ich do kampaní a reklamných skupín. Taktiež som mala možnosť pracovať v cvičnom účte Business Managera, kde som spravila test kampane. Vyskúšala som aj jednotlivé funkcie Google Tag Managera, v ktorom mi manuál pripravený firmou bola veľkou pomocou.

foto 1

 

Skratky ako GSP, RLSA a DSA či slovo remarketing mi predtým nič nehovorili, ale počas stáže som ich využívala pri nastavovaní kampaní v AdWords a zistila, že som dennodenne zasiahnutá dynamickými reklamami, ale odvtedy som aj chápala, prečo dané reklamy vidím. Veľkým skokom pre mňa, ale malým krokom pre ľudstvo bol môj prvý reálny audit pre potenciálneho klienta, v ktorom som využila všetky moje doterajšie skúsenosti a vedomosti. Nehovorím, že s písaním auditu som sa nepotrápila, ale s odozvou som bola veľmi spokojná.
Taktiež platí pravidlo, že čím viac auditov som spravila, tým ľahšie a rýchlejšie mi to išlo. Počas stáže som mala možnosť a čas spraviť všetky Google certifikáty, čo bol aj mojím osobným cieľom, tým pádom som týždeň trávila učením a testovaním sa.

 

Mojím obľúbeným zadaním bola tvorba content plánov a tvorba newsletterov v Mailchimp-e. Tu som sa naučila, že A/B testovanie je veľmi užitočná vec, pretože dáva to marketérom možnosť dozvedieť sa, čo ľudia chcú vidieť a optimalizovať emaily tak, aby to dosahovalo najlepšie výsledky. Čo sa týka content plánov pre klientov na Facebook, musela som sa naučiť celkový tone of voice jednotlivých klientov a s ním tvoriť plány.

 

Počas tejto stáže som sa toho naučila naozaj veľa, nazbierala kopec skúseností a spoznala veľmi príjemných a vtipných ľudí vo firme. Jednoznačne pozitívne cením týždenné pondelkové raňajky, kde sme si pokecali a zhodnotili naše víkendové programy. Taktiež z času načas som sa oboznámila s bratislavskou kuchyňou (Pho polievky, hamburgre, známe a obľúbené kung pao neďaleko firmy, atď.) Teambuildingy v PTA Group sú na úplne inej úrovni a o zábavu sa vždy postará firemný stand up-ista. 😀

 

foto 2

 

Celkové hodnotenie: 10/10 would recommend 😀

Páčil sa vám náš článok?

Zdieľajte na sociálnych sieťach.