Vítame vás pri tretej časti nášho pravidelného vzdelávania. V prvom článku sme si predstavili koráb menom Google AdWords, na ktorom sa plavíme. V druhom sme sa oboznámili s najdôležitejšími termínmi, ktoré treba poznať pred tým, ako sa vrhneme na tvorbu samotných reklamných kampaní. V dnešnej časti si povieme ako začať a posvietime si taktiež na zopár úvodných krokov, ktorými sa naša práca v AdWords začína. Tými budú voľba štruktúry účtu a analýza kľúčových slov. Vyhrňte si rukávy, ide sa makať!

Nebojte sa ničoho. „Stavba“ reklamného účtu nie je taká hrôzostrašná ako sa môže zdať. Z úvodu sa vám môže zdať AdWords celkom neprehľadný, no spolu sa tam hravo zorientujeme. Krok za krokom si vysvetlím všetko, čo stojí za tvorbou kvalitne nastaveného účtu. Majte na pamäti aj to, že váš účet nebude z betónu! Je krásne formovateľný a neustále sa bude vyvíjať a meniť.

1 – Štruktúra účtu

Čo je to teda štruktúra účtu a prečo je taká dôležitá? Som rád, že sa pýtate. Štruktúra účtu, ktorú si zvolíte, vám dovoľuje mať plnú kontrolu nielen nad tým, ako sa budú vaše reklamy spúšťať, ale aj nad tým, kedy a kde sa tak bude diať. Nesprávne zvolenú štruktúru účtu by som prirovnal k lajdácky poskladanému padáku v batohu, ktorý máte na chrbte pred skokom z lietadla. Vtedy sa stávajú nehody.

Správna voľba štruktúry účtu vám zabezpečí 3 nasledovné veci:

vyhľadávacie dopyty na internete, ktoré spúšťajú vaše reklamy, sú relevantné.

zabezpečí lepšie Skóre kvality, čo sa odrazí na lepších vyhľadávacích pozíciách a nižších cenách. Je to také merítko toho, ako vás má Google rád. A my predsa chceme, aby nás miloval.

zabezpečí organizovanosť účtu a jeho jednoduchú optimalizáciu. V účte, ktorý sa zmieta v chaose a neporiadku, sa výsledky dostavia veľmi neskoro, alebo vôbec.

Aké máme možnosti pri voľbe štruktúry účtu?

Asi vás sklamem, ale žiadne perfektná štruktúra účtu neexistuje. Predstavím vám však 3 odlišné metódy, ktoré by mohli a mali fungovať. Pomocou nich by ste mali hravo zvládnuť prvotné rozdelenie kampaní a reklamných skupín v rámci nich.

A – Metóda založená na štruktúre vašej webovej stránky

Ako vyzerá vaša stránka? Máte rozdielne produkty a služby rozdelené do sekcií? Ceníte si jednu skupinu produktov viac ako druhú? Ak má vaša stránka ideálnu štruktúru (mala by mať), tak nevidím dôvod prečo by ste túto štruktúru nemohli aplikovať aj v rámci AdWords.

B – Metóda založená na ponuke produktov a služieb  

Hneď uvediem príklad. Povedzme, že predávate príslušenstvo na futbal. Tým pádom by ste mali vytvoriť separátne kampane pre futbalové kopačky, lopty a oblečenie. Kampaň futbalové kopačky by sa tým pádom delila na rôzne reklamné skupiny, napr. podľa značky, veľkostí alebo pohlavia. Kupuje si veľa ľudí futbalové dresy online? V tom prípade treba spraviť kampaň len pre futbalové dresy a venovať jej značnú časť rozpočtu. Svoje produkty by ste mali mať dopodrobna zmapované.

C – Metóda založená na geografickom umiestnení

Je lokalita vášho podnikania dôležitá pre váš biznis? Možno ste právnická firma, ktorá má niekoľko pobočiek roztrúsených po západnom Slovensku. Možno ste predajca stolných hier s kamennou predajňou v Banskej Bystrici. Ak je pre vás dôležité priviesť potenciálneho zákazníka priamo k vám, vtedy by sa štruktúra účtu mala niesť v tomto duchu. Vytvorte teda separátnu kampaň pre ľudí nachádzajúcich sa len v Banskej Bystrici a priveďte ich tak do svojho obchodíku.

Áno, rôznych štruktúr účtov je mnoho, no chce to čas. Čas, počas ktorého si všetko premyslíte, zvážite a zhodnotíte. Následne by tvorba úvodnej štruktúry nemal byť najmenší problém. Odporúčam vziať do ruky fixky a načrtnúť štruktúru na tabuľu. Alebo na kus papiera. Alebo do excelovského súboru. Bude to prehľadnejšie. Ako som už spomínal, účet je vysoko modifikovateľný a štruktúru môžete hocikedy zmeniť. No je lepšie mať ju správne zvolenú od samého začiatku, no nie?

2 – Analýza kľúčových slov

Tabuľa s načrtnutou štruktúrou účtu, rozdelenými kampaňami a reklamnými skupinami, pôsobí ako umelecké dielo. Teraz je načase naplniť vaše reklamné skupiny tými správnymi kľúčovými slovami. Ako na to? Vybrať slová náhodne na základe toho, že znejú sľubne pre váš biznis? Nie tak celkom. Treba spraviť tzv. analýzu kľúčových slov a zaistiť tak, že sa nezameriavate na príliš drahé slová alebo na výrazy so slabou vyhľadávanosťou.

Pre tento účel odporúčam použiť kombináciu excelovského súboru a nástroja Keyword Planner od spoločnosti Google. Je to skutočne najlepší a najrýchlejší spôsob, ako nájsť tie najrelevantnejšie slová do vašej „zbierky“. Tento zoznam je nutné prezrieť a vyfiltrovať si z neho len tie slová, ktoré pre váš účet dávajú zmysel. Nástroj vám taktiež ukáže ako veľmi sa dané slovo vyhľadáva a koľko približne vás bude stáť jeden preklik. Z úvodu, keď vás rozpočet nie je ešte dostatočný, bude vhodné vyhnúť sa najdrahším a najvšeobecnejším slovám, a zamerať sa na taký ten zlatý stred. Ako som už spomínal v minulých častiach, ideálne je mať maximálne 20 slov v reklamnej skupine.

Možno sa pýtate: nie je však lepšie platiť za viac slov a dostať sa tak k lepším výsledkom? Predstavte si párty, na ktorej je príliš veľa ľudí. Jedlo a pitie sa minulo skôr ako ste sa k nemu dostali, šliapete si s ostatnými po nohách a v miestnosti sa nedá ani poriadne hýbať. Presne takto reaguje aj Google. Nemá rád príliš veľa kľúčových slov v reklamnej skupine. Párty je preľudnená a šanca, že sa každé z nich dostane k želanému výsledku je takmer nulová. Zabúdať nesmieme ani na rôzne typy zhôd kľúčových slov, o ktorých si taktiež čosi povieme.

Typy zhôd kľúčových slov

V poslednej časti tohto dielu si posvietime na 4 typy zhôd kľúčových slov, ktoré si môžete zvoliť v závislosti od toho, aké skupiny ľudí chcete osloviť. Celkove platí, že čím všeobecnejší je typ zhody, tým má kľúčové slovo väčší potenciál návštevnosti, pretože vaše reklamy môžu byť častejšie spúšťané. A naopak, čím konkrétnejší je typ zhody, tým menej často sa môžu vaše reklamy zobrazovať, no keď sa už zobrazia, budú pravdepodobne relevantnejšie pre vyhľadávanie používateľa. Nezabúdajme ani na anglický jazyk. V priloženej tabuľke sú veľmi jasné znázornené prvé štyri, okrem vylučujúcej zhody.

A – Voľná zhoda

Voľná zhoda je predvoleným typom zhody, ktorý majú priradené všetky kľúčové slová. Reklama sa môže zobrazovať vo vyhľadávaniach, ktoré zahŕňajú slová s pravopisnými chybami, synonymá, súvisiace vyhľadávania a ďalšie relevantné variácie. Ak je teda vaše kľúčové slovo „futbalové dresy“, vaša reklama sa môže zobraziť aj používateľom, ktorí vyhľadajú výraz „futbalové tričká“.

B – Modifikátor voľnej zhody

Pridaním znamienka plus (napríklad +kľúčové +slovo) upravte kľúčové slovo priradené voľnou zhodou. Reklamy sa môžu zobrazovať vo vyhľadávaniach, ktoré obsahujú upravené kľúčové slová (alebo príbuzné variácie, no nie synonymá) priradené voľnou zhodou v ľubovoľnom poradí. V našom prípade by to bolo +futbalové +dresy a toto kľúčové slovo by spúšťalo aj vyhľadávanie „dresy na futbal“.

C – Frázová zhoda

Frázová zhoda umožňuje zobrazovanie reklamy len v prípade, že užívateľ zadá Vami zvolené kľúčové slovo, ktoré sa nachádza v zozname alebo jeho príbuzné variácie. Taktiež umožňuje pridávanie iných slov pred a za kľúčové slovo. Označuje sa pomocou úvodzoviek, v našom prípade teda „futbalové dresy“. Reklama by sa spustila aj pri tomto vyhľadávaní: „kúpiť futbalové dresy v Bratislave“.

D – Presná zhoda

Presná zhoda znamená, že vaša reklama sa zobrazí iba vtedy, keď si dal niekto vyhľadať presne taký istý výraz ako je vaše kľúčové slovo. V Adwords sa presná zhoda určuje pomocou hranatých zátvoriek, napr. [futbalové dresy]. Vaša reklama sa zobrazí iba v prípade, keď niekto dal vyhľadávať „futbalové dresy“ ale už nie v prípade „lacné futbalové dresy“.

Tak a to by sme opäť raz mali. Povedali sme si ako sa popasovať so štruktúrou účtu a ako nájsť tie správne kľúčové slová. Nabudúce začneme pracovať na tvorbe samotných kampaní a reklamných skupín. Buďte s nami pri tom.:)

Páčil sa vám náš článok?

Zdieľajte na sociálnych sieťach.