Zaujímalo vás niekedy, ako vyzerá stáž v marketingovej agentúre? Náš stážista Carlos je u nás na pozícii web developera už krásne 3 mesiace a rád sa s vami podelí o svoje dojmy a nadobudnuté skúsenosti.


Ahoj,

volám sa Carlos a som študentom vysokej školy v Dánsku, konkrétne IBA – International Business Academy. Študujem 2-ročný odbor (AP degree) Multimedia Design & Communication, kde sa všeobecne učíme o dizajne, jednoduchom programovaní, projektovom manažmente, biznise a marketingu. Tento odbor je základom pre ďalšie pokračovanie na nadstavbu (top up) Web Development, na ktorý by som následne chcel ísť.

Z tohto opisu už akosi prirodzene vyplýva, že sa venujem Web Developmentu, o ktorom sa denne učím. Zameriavam sa viac na frontend s JavaScriptom a React, ale viem pracovať aj s jednoduchým backendom pomocou NodeJS (express) spolu s NoSQL databázou MongoDB. Celkovo kódujem už dva roky a čo je najdôležitejšie, nesmierne ma to baví.

Vo voľnom čase sa rád venujem cvičeniu. Chodím do posilňovne a zameriavam sa skôr na powerlifting. Zhodou okolností, práve posilňovňa ma spojila s ptagroup. Do Iron Gymu v Bratislave chodím takmer od ich otvorenia. Kvôli svojej zvedavosti som si vyzistil, kto vytvoril ich web. „Webstránka ptagroup má pekný dizajn,” boli moje myšlienky pri prvom pohľade. Stránku som si následne uložil ako inšpiráciu do budúcna. V treťom semestri prišiel čas hľadania stáže, kedy mi napadlo práve ptagroup. Napísal som im email, a tým pádom, že čítaš tento blog

Okrem toho, sem-tam si pozriem nejaké seriály na internete a kedysi som robil profesionálne Judo.

Ako som už spomenul, v treťom semestri si študenti musia hľadať stáž v Dánsku alebo zahraničí. V Dánsku som bol takmer dva roky a prišlo mi ako dobrý nápad ísť stážovať na Slovensko a stráviť opäť trochu času aj s rodinou. Ďalším dôvodom je fakt, že hľadanie stáže v rodnom jazyku je omnoho jednoduchšie a nechcel som sa s tým veľmi stresovať. Moja stáž bola dohodnutá v dostatočnom predstihu, dokonca som bol prvý z mojej triedy (Ďakujem ti Michal 😀 ). 

Stáž začala, ak sa nemýlim, 10. janúara, kedy som prvýkrát prišiel do officu. Prišiel som trošku skôr a ešte pred ranným ranným meetingom som sa rýchlo predstavil mojim novým kolegom. O deviatej sme všetci išli do zasadačky, kde ma prekvapili pestré raňajky a poldecák niečoho. 😀 Bol to Rochester Ginger. Nesmiem zabudnúť spomenuť covid test, ktorý každému vyšiel negatívny. Po raňajkach som mal krátku prezentáciu o sebe a mojich plánoch do budúcna.

Moja stáž v ptagroup na pozícii web developera je rozmanitá. Keď sme sa dohadovali s Michalom o náplni mojej práce, mal to byť najmä WordPress. Nakoniec vačšinu času kódujem a sem-tam pracujem vo WordPresse. Dostávam kopec odlišných taskov, čo pre developera nie je ideálne, ale aspoň sa rozvíjam aj v inom smere – multitaskingu:)

Počas praxe v ptagroup prichádzam na mnoho vecí. Napríklad, aká je náročná komunikácia so zadávateľmi úloh, hlavne pochopiť jeden druhého. Tiež sa učím UX a UI, robiť si realistický časový odhad na splnenie úloh, byť zodpovedný za svoju prácu a najmä robiť všetko najlepšie, ako sa dá. Pri skúšaní a trenovaní určitých technológií v školských projektoch som niekoľkokrát narazil na problém, ktorý nebol veľký, ale bol som lenivý ho fixnúť. V reálnej praxi slovo lenivý „takmer“ neexistuje. 😀

V ptagroup sa mi veľmi páči. Atmosféra v office je uvoľnená a priestory agentúry sú veľmi moderné a útulné. Musím dodať, že na dobrej atmosfére sa podieľajú predovšetkým kolegovia, ktorí sú všetci super, mladí a je vidno, že robia, čo ich baví. Tieto veci vedú k úspešnému vedeniu firmy. Chcem sa týmto poďakovať Michalovi za to, že mi dal možnosť stráviť moju stáž v ptagroup s cool ľudmi.


Na záver by som každému, kto plánuje stážovať v oblasti Web Development odporučil pár vecí:

  1. Pred stážou si povedz, čo od nej očakávaš a hlavne, čo sa chceš naučiť.

  2. Pri posielaní žiadostí do firiem presne napíš, čo ovládaš viac a naopak, čo menej, aby od teba firma neočakáva nemožné.

  3. Ak ideš stážovať do marketingovej firmy, odporúčam vedieť backend, najlepšie PHP, WordPress a MySQL. Veľa klientov používa práve aplikácie, ktoré bez backendu nepôjdu.

  4. Vedieť odhadnúť čas na splnenie tasku. Čas je extrémne dôležitý.

Držím palce pri naberaní skúseností. Čím skôr začneš, tým lepšie. 🙂 


Páčil sa vám náš článok?

Zdieľajte na sociálnych sieťach.