Stretávame sa s ňou na každom kroku – v autobuse, na plagátoch, billboardoch, v časopise, televízii alebo aj na internete. Texty, upútavky, články, knihy, časopisy – rôzne písma, farby aj grafická úprava a zalomenie. Od jednoduchých letákov, funkčných oznamov a tabúľ až po kreatívne grafiky a výtvarné diela. Zalomiť článok alebo urobiť jednoduchý oznam nie je nič zložité, ale urobiť to tak, aby to vyzeralo dobre, to už chce typografa alebo aspoň zručného sadzača. Človeka, ktorý sa vyzná v zákonitostiach a tajomstvách úprav textu a ich vzájomných súvislostiach.


Nadpisy, text, riadkovanie, písmo, tlač verzus digital — svet typografie je veľký, krásny a bohužiaľ, väčšinou nepoznaný a nepochopený. Typografia je umenie, ktoré umiera aj preto, že tí, ktorí ju prevádzkujú, si to neuvedomujú. Typografia sa zmenšila na drobnú paletku v čoraz „inteligentnejších“ DTP softvéroch. Poznať umenie písma a textu je však základom a nevyhnutnosťou pre dobrý dizajn. Čo to teda tá typografia je?

Definícia by mohla znieť nejako takto: Je to umenie navrhovania a aranžovania textu. Pomocou rôznych typov písma, veľkostí, medzier, svetlosti a kontrastu sa text stáva čitateľnejším, usporiadanejším a príťažlivejším na čítanie.

Lætitia Legros,
risograph printing, studioplastac.fr

Typografia je silná. Vyvíja sa už cez päťsto rokov, odráža dobu a atmosféru veku napriek tomu, že jej základy ostávajú takmer nemenné. Neformuje len to, čo čítame, ale aj to, ako čítame. 

Typografia zdobí a vzdáva úctu obsahu.

Dobre zvládnuté umenie typografie výrazne ovplyvňuje spôsob, akým čítame text. Napríklad tučný text upriami pozornosť na to dôležité a text pomlčkami rozpracovaný na myšlienky nám dáva možnosť lepšie chápať samotné posolstvo písaného textu.

Robert Bringhurst, kanadský básnik, typograf a autor, to asi najlepšie definuje vo svojom úvode k jeho typografickej biblii – The Elements of Typographic Style: „Typografia je umenie vybaviť ľudský jazyk trvanlivou vizuálnou formou, a tým aj samostatnou existenciou. Jej jadrom je kaligrafia – tanec živej, hovoriacej ruky na malom javisku – a jej korene siahajú do živej zeme, hoci jej konáre môžu byť každý rok ovešané novými strojmi. Pokiaľ žije koreň, typografia zostáva zdrojom skutočného potešenia, skutočného poznania, skutočného prekvapenia.“

Tento blog nie je miestom na poučky a opakovanie učiva ako správne zalamovať diplomovku. Nezaoberá sa delením písma ani odborným názvoslovím, ale má byť inšpiráciou a ukážkou, aký bohatý a kreatívny je svet typografie a písma.

A možno aj na to, že hoci na internete sú tisíce a tisíce voľne dostupných písiem/fontov, za naozaj kvalitným písmom stojí kvalitný a skúsený dizajnér, ktorý tomu venoval veľmi veľa času a práce, aby výsledok bol  priam dokonalý. 

“eure paläste sind leer”, 2022
offset, 420 × 594, © 2022, manuel kreuzer


 

Ak by ste sa chceli do sveta typografie ponoriť ešte hlbšie, nižšie uvádzam pár stránok, ktoré rozhodne stoja za zhliadnutie.

TYPOGRAPHICPOSTERS

https://www.typographicposters.com

To najlepšie z typografie na plagátoch. Kolekcia kreativity, profily štúdií a umelcov. Výhradne typografické a grafické plagáty vytvorené použitím písma, farby a tvaru.

INCREDIBLE TYPES

http://incredibletypes.com

Incredible Types je starostlivo zostavená kolekcia výnimočnej typografie a dizajnu z celého sveta. Webová stránka uvádza vyše 420 kúskov inšpirácie dizajnu v kolekcii od viac ako 430 prispievateľov a štúdií z 51 krajín. To je veľa čísel; všetko, čo skutočne potrebujete vedieť, je vidieť to.

FRIENDS OF TYPE

http://friendsoftype.com

Friends of Type ponúka originálny typografický dizajn a svieži vizuálny obsah, takmer každý deň od štyroch hlavných autorov. Príspevky sú určené na zaznamenávanie nápadov, vyjadrenie seba samých a inšpiráciu seba navzájom a čitateľov. Posledný týždeň každého mesiaca predstavujú hosťujúceho dizajnéra, niekoho, o kom si myslia, že svojím príspevkom pozdvihne ich prácu a stránku. Toto je skicár, archív, dialóg. Príspevky sú náčrty a nápady na vizualizovaný jazyk.

THE FONT SHOP

https://www.fontshop.com

Font Shop (predtým známy ako FontFeed a FontShop News) bol vždy „geekfest“ všetkého okolo typografie. Tím za touto stránkou sú očividne blázni do písiem; ich článok s 1300 slovami o fontoch Stars Wars je úplnou lahôdkou. Obsah FontShop siaha od ich obľúbených nových písiem cez najlepšie typy písma všetkých čias až po zoznamy odporúčaných písiem. Bonusové body si zaslúžia za predstavenie návrhárov písma a tiež za nástroj na živé testovanie písma online.

TYPE WOLF

https://www.typewolf.com

V prípade, že potrebujete poradiť aké písmo vybrať alebo ktoré s akým dobre pôsobí a funguje – Typewolf je presne pre vás. Cieľom Typewolf je byť absolútne najlepší dostupný zdroj pre všetko, čo súvisí s typografiou na webe. Žiadny „The quick brown fox ….“, ale veľké a jasné ukážky zobrazujúce jednotlivé písma, ako aj demonštrujúce skutočné webové stránky s týmto písmom, čo je naozaj veľmi užitočné. K dispozícii sú základné informácie o písme a osobné odporúčania pre podobné písma, ako aj skvelé články o „Najobľúbenejších webových písmach (a písma, ktoré by ste namiesto toho mali zvážiť)“. A tiež – veci zadarmo. Všetci milujeme veci zadarmo.

FONTS IN USE

https://fontsinuse.com

Ako už napovedá názov – teória v praxi, ide o vynikajúci archív písiem v reálnom svete. Stránka je rozdelená na „Kolekciu“ a „Blog“, pričom blog slúži ako odborná kritika písiem používaných v rôznych projektoch. Parametre vyhľadávania zahŕňajú formáty, priemysel a typy písma. Mnohé príklady zahŕňajú aj text, idúci hlbšie do skúmania toho, prečo bolo pre projekt vybraté konkrétne písmo.

A samozrejme, mnoho a mnoho ďaľších.

“welcome!”
kníhtlač, 640 × 880 mm, © 2018 dafi kühne


Zdroj: writingcooperative.com


Páčil sa vám náš článok?

Zdieľajte na sociálnych sieťach.