Vonku sa nám pomaly predlžujú dni a svitá na dlhšie zajtrajšky. A ako sú na tom sociálne siete? Majú aj oni pred sebou svetlejšiu budúcnosť alebo ich aktualizácie privedú do dlhodobej tmy a večného zabudnutia? Poďme sa na to spolu pozrieť!


FACEBOOK

Posielanie facebookových príspevkov do DMs na Instagrame?

Meta sa snaží vytvoriť pre svoje platformy prepojený priestor, v ktorom budú môcť užívatelia bezstarostne zdieľať veci z jednej aplikácie do druhej. Práve prebiehajúci testing preposielania facebookových príspevkov do správ na Instagrame by mohol byť prvým krokom k tejto veľkej integrácii.


Ďalšie obmedzenia od Facebooku…

Meta zdokonaľuje svoje postupy v oblasti ochrany osobných údajov, čo však marketérom sťažuje prácu. Tentokrát ide o obmedzenia v cielení na mladistvých užívateľov. Už teraz nie je možné na mladých ľudí cieliť reklamu na základe záujmov alebo aktivít. Onedlho už nebudeme môcť cieliť ani na konkrétne pohlavie a odstránená bude aj angažovanosť, ako je sledovanie určitých instagramových profilov či facebookových stránok.

Čiže vek a poloha budú jediné dáta, ktoré budeme môcť použiť v reklamách pre mladistvých. Sladký život marketérov. 🥲 

 
https://www.socialmediatoday.com/news/Meta-Expands-Ad-Targeting-Restrictions-for-Teens/640082/

Naspäť do starého rozhrania

Chvalabohu nie doslova! Facebook prináša naspäť do aplikácie „iba“ funkciu, ktorá nám umožní otvoriť Messenger priamo v rozhraní Facebooku. Správni oldies si budú pamätať, že vo svojej podstate nejde o žiadnu novinku. Funkcionalita bola štandardom Facebooku až do roku 2014, kedy sa Facebook rozhodol vypnúť chat v aplikácii a spustil Messenger ako samostatnú app. 


INSTAGRAM

Update užívateľského rozhrania

Od februára nás v rozhraní aplikácie čaká malá zmena. Navigačná lišta v dolnej časti obrazovky bude po novom obsahovať skratku na tvorbu obsahu. Táto skratka bude umiestnená v strede lišty, kde aktuálne nájdeme funkciu, cez ktorú sa dostaneme k prehliadaniu Reels. Ikonka „Reels“ sa presunie doprava a nahradí záložku „Obchod“.

Hoci ikonka „Obchodu“ zmizne z hlavnej obrazovky, funkcia nakupovania ostane v aplikácii aj naďalej. Instagram chce stále slúžiť ako platforma, kde ľudia môžu objaviť nové produkty a služby, akurát tomu nechce momentálne venovať primárny priestor.

 

https://www.socialmediatoday.com/news/Instagram-Removes-Shop-Tab-from-Main-UI/639963/


Kde je estetika?!

Instagram pracuje na novej funkcii, ktorá nám umožní publikovať text. Pozor!! Nejde o status (ako má Facebook či Twitter), ide o text, ktorý bude zverejnený ako obrázok. Vizuálne si budeme môcť post upraviť na základe preferovanej farby a DOKONCA do neho budeme môcť vložiť link na naše profily na iných sociálnych sieťach, ale nie je jasné, či ostatní užívatelia budú môcť na tieto odkazy kliknúť. 🤡

https://mspoweruser.com/instagram-working-on-text-mode-for-posts/


Instagram myslí už aj na psychické zdravie užívateľov

Instagram pridáva „Tichý režim“, ktorý nám vypne všetky upozornenia, pridá notifikáciu o tichom režime do stavu nášho profilu a implementuje automatickú odpoveď na prichádzajúce správy.

Funkcia je primárne určená pre tínedžerov, ktorých konkrétne vyzve k zapnutiu režimu, keď platforma vyhodnotí, že na nej trávia veľké množstvo času v neskorých nočných hodinách. Čo je naozaj pozoruhodné, keďže pre tínedžerov môže byť veľmi ľahké uviaznuť v pasci FOMO (fear of missing out). To prispieva k pocitu, že musia byť neustále online a k dispozícii pre svojich kamošov. Koncept hlásení by ich mohol prinajmenšom prinútiť premýšľať o tom, či to je skutočne true.

Samozrejme, „Tichý mode“ budú môcť využívať všetky vekové skupiny. Veď všetci si raz za čas potrebujeme oddýchnuť. Aktuálne je update dostupný pre používateľov v USA, Spojenom kráľovstve, Írsku, Kanade, Austrálii a na Novom Zélande. Ďalšie regióny pribudnú čoskoro.

https://www.socialmediatoday.com/news/Instagram-Adds-Quiet-Mode-to-Help-Users-Take-Breaks/640780/


GOOGLE A YOUTUBE

Google ako jeden zo 4 vyhľadávačov nahradil vyhľadávač na Ulož.to

Ulož.to kvôli novému zákonu pokazilo svoje vlastné vyhľadávanie. Vlastný vyhľadávač nahradilo 4 externými vyhľadávačmi, čo odstránilo aj možnosť filtrovať vyhľadávanie a zobraznené výsledky sú tým pádom menej prehľadné. 🙁 Zmena vo vyhľadávaní nastala kvôli tomu, že Česko nedávno dokončilo implementáciu európskych smerníc o autorskom práve, ktoré sú účinné od 5.1.2023. Predvoleným vyhľadávačom na úložisku je Gozo, k dispozícii sú však aj iné vyhľadávače: Google, Seznam, Bing, ku ktorým sa dostaneme kliknutím na logo islandského vyhľadávača Gozo.   

Táto zmena je trvalá a pôvodný vyhľadávač Ulož.to sa už nevráti.

https://www.zive.cz/clanky/ulozto-pokazilo-vyhledavani-vlastni-vyhledavac-nahradilo-googlem-seznamem-a-dve-dalsimi/sc-3-a-220149/default.aspx


YouTube podáva tvorcom pomocnú ruku

Po novom YouTube označí tvorcom konkrétne pasáže vo videu, v ktorých došlo k porušeniu komunitných pravidiel a tiež poskytne informáciu o tom, aké konkrétne pravidlá boli porušené. Dostupné budú aj odkazy na ďalšie informácie o pravidlách, čo otvorí dvere oveľa transparentnejšiemu procesu. Vďaka tomuto budú môcť tvorcovia pružne reagovať – odvolať sa voči akýmkoľvek nahláseniam či odstrániť problematický segment videa, aby sa video zachovalo alebo aby ho mohli znovu speňažiť. 

Novinka je zatiaľ prístupná iba pre vybraných tvorcov, ale čochvíľu by mala byť dostupná pre všetkých.

https://www.socialmediatoday.com/news/YouTube-to-Provide-More-Context-on-Policy-Violations/640893/

 


YouTube navrhuje tvorcom, aké hashtagy majú použiť vo svojich Shorts

Aby platforma uľahčila tvorcom krátkych videí pridávanie relevantných hashtagov do názvov videí, spúšťa experiment, ktorý navrhne nové hashtagy, ktoré by mal tvorca zahrnúť do svojho klipu. Návrhy budú tvorené na základe obsahu, aký je nahraný na danom YouTube kanáli. Navrhované tagy teda nebudú založené na detekcii témy samotného videa.

Spojenie ### s existujúcimi videami môže byť síce užitočné, ale keď bude nahrávané Short diametrálne odlišné od obsahu kanála, tak ani nie. 😬

https://www.socialmediatoday.com/news/youtube-experiments-with-suggested-hashtags-for-shorts-clips/639748/


ZAUJÍMAVOSTI

WhatsApp zavádza funkciu proti chybnému zmazaniu správ

Stalo sa vám niekedy, že ste chceli zmazať odoslanú správu pre všetkých adresátov, ale namiesto toho ste ju vymazali iba vo svojom chate? Pre takéto prípady prichádza WhatsApp s novou funkcionalitou, ktorá nám dá 5 sekúnd na nápravu tohto fatálneho omylu. 😁

Po kliknutí na tlačidlo „Vymazať pre mňa“ sa nám v aplikácii zjaví okno, ktoré nám pomôže vymazanú správu jednoducho vrátiť späť.

https://beebom.com/whatsapp-undo-delete-for-me/

 


Waze upozorní vodiča na úseky, kde môže nastať nehoda

Navigácia Waze je pre mnohých vodičov preferovanou aplikáciou vďaka včasným informáciám o dopravných nehodách. Ale čo ak by nás dopredu upozornila aj na miesta, kde môže PRAVDEPODOBNE nastať nehoda?

Nová beta verzia aplikácie nás upozorní na cesty, na ktorých je štatisticky vysoký počet nehôd. Aby však nespôsobovala zbytočné úzkosti o nebezpečnosti ciest v okolí vodiča, zobrazí sa nám iba jedno kontextové upozornenie.

Hoci ide o beta verziu, vyzerá to tak, že čoskoro bude sprístupnená úplne každému. V prípade, že by nás takáto funkcia zbytočne znervózňovala či stresovala, je možné ju jednoducho vypnúť.

https://www.theverge.com/2022/12/28/23529380/waze-history-of-crashes-beta-release-traffic-crash-data

Páčil sa vám náš článok?

Zdieľajte na sociálnych sieťach.