Ako je to vlastne s FB dislike buttonom:

Nie je to tak dávno, čo Mark Zuckerberg na svojom Q&A stretnutí oznámil, že svetlo sveta uzrie prevratná a dlho očakávaná novinka – „dislike“ tlačidlo. Aspoň to je správa, ktorá sa prehnala internetom len pár hodín na to. Je to však úplná pravda? Nie je možné, že si to rôzne stránky a blogy upravili trošku po svojom a spôsobili tak masový boom?

facebook dislike button

 

Samotný Zuckerberg novú funkciu popísal ako spôsob vyjadrenia empatie voči danému používateľovi. Ak sa totiž niekto zdôverí na Facebooku so smutnými novinkami, momentálne nevieme, ako vyjadriť, že s používateľom súcitíme. Môžeme príspevok komentovať alebo označiť, že sa nám páči, tieto možnosti však ani zďaleka nie sú ideálne. Preto Facebook momentálne pracuje na spôsobe, ako vyjadriť súcit. Čiže v preklade „je mi ľúto, že ti umrel pes“ a nie „nepáčia sa mi tvoje šaty“. Zuckerberg ďalej uviedol, že je prekvapivo zložité implementovať takúto možnosť. Hneď však dodal, že majú nápady na realizáciu a venujú sa projektu už dlhšiu dobu. Dnes už dokonca vieme, ako má funkcia vyzerať.

 

Vráťme sa však k problematike dislike tlačidla. Zaujímavé je, že podobné vyhlásenie, ako na svojom nedávnom stretnutí, majiteľ Facebooku urobil už v decembri minulého roku. Taktiež vtedy uviedol, že používatelia tejto sociálnej siete sa nemusia cítiť dobre, ak „lajkujú“ príspevok so smutnou tematikou. Už v tom čase povedal, že uvažujú o spôsoboch, ktoré by dovolili vyjadriť širšiu škálu emócií. To však nebolo všetko, Zuckerberg sa vyjadril aj k možnosti tlačidla „dislike“. Uviedol, že takéto niečo neplánujú, pretože nepovažujú takúto možnosť za dobrú pre komunitu.

 

Ako vtedy, tak aj teraz mnoho a mnoho médií začalo v honbe za kliknutiami uverejňovať články so senzačnými titulkami o tom, ako prichádza diskutované tlačidlo „dislike“. Niektoré sa potom v samotnom článku venovali skutočnej podstate pripravovanej funkcie, niektoré však aj tam ďalej zavádzali a písali o skutočnostiach, ktoré sú od pravdy veľmi ďaleko. Ak ste sa tešili, ako zhejtujete svojich priateľov i nepriateľov, musíme Vás sklamať. Takáto funkcia sa v blízkej budúcnosti neplánuje. A čo vy? Privítali by ste takúto možnosť?

Páčil sa vám náš článok?

Zdieľajte na sociálnych sieťach.